Saturday, May 14, 2011

TAIDEOPISKELIJAT MUSTIONJOEN MONIMUOTOISUUDEN PUOLESTAPUHUJINA


Peter Berke
Emma Fält
Diana Garafova
Katariina Kapi
Jessica Meyer
Kristina Sedlerova
Wensi Zhai

Ohjaajana: Marco Casagrande

Taideopiskelijat Mustionjoen monimuotoisuuden puolestapuhujina

Ultimate river – Positive Terrorism

Billnäs, länsisuomi

Kerran lohi ja simpukka saivat elää symbioosissa, joki antoi kalaa ja ihmiset asuivat monimuotoisuuden ympäröimänä, toimien vesistön ehdoilla. Villi lohi lähti tavalliseen tapaansa matkalle kohti merta, mutta ei koskaan palannut jokeen takaisin. Tämä kaikki tapahtui viisikymmentä vuotta sitten ja nyt pysähtyneen joen pohjalla Raakku odottaa edelleen kantajaansa.

Mustionjoki virtaa etelä Suomessa Lohjan järvestä Pohjanpitäjän lahteen. Joki on 25 kilometriä pitkä ja nykyisin sen sulkee 4 Fortumin vesivoimalaa. Karjaanjoki on ollut yksi tärkeimmistä lohijoista viisikymmentälukuun asti, jolloin Åminneforsin pato sulki sen lopullisesti. Joen alkuperäisiin vaelluskaloihin kuuluvat villin lohen lisäksi siika, taimen, sekä ankerias, mutta patoamisen seurauksena useiden lajien elämä on vaikeutunut tai estynyt kokonaan jokialueella.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Mustionjoki on edelleen yksi tärkeimmistä jokihelmisimpukan elinalueista Suomessa. Simpukka tarvitsee lohikalan lisääntyäkseen, joen ekosysteemi tarvitsee simpukkaa ja ihminen jokea. Nyt odotus on ollut jo liian pitkä, katseet tulee suunnata takaisin jokeen, jotta sen monimuotoisuus voisi palautua ja alueen rikas kulttuuri säilyä.

Tiistaina 10.5. kansainvälinen taideopiskelijajoukko saapui tutustumaan alueen ympäristöön ja asukkaisiin. Kyseessä on Aalto yliopiston Taideteollisen korkeakoulun projekti, jonka tarkoituksena on pohtia taiteen mahdollisuuksia vaikuttaa ympäristöajatteluun. Viikon aikana opiskelijat asuvat joen läheisyydessä ja tekevät seitsemän ympäristötaideteosta, jotka ohjaavat ihmisten huomion jokeen, uhanalaiseen ekosysteemiin ja mahdollisuuteen toimia jälleen vuorovaikutuksessa sen kanssa.

Sunnuntaina 15.5. klo 14 ryhmä avaa taidenäyttelyn. Teokset sijoittuvat Karjaan kirkon ja Pohjan pitäjän lahden väliselle alueelle, joen läheisyyteen. Haluamme kutsua kaikki alueen asukkaat ja asiasta kiinnostuneet paikalle luonnosta ja taiteesta.

No comments: