Monday, December 2, 2013

ENTÄ JOS KAUPPATORI NÄYTTÄISI TÄLTÄ?


Turkulaisessa arkkitehtitoimistossa työskentelevät Marco Casagrande ja Raul Kallio piirtelivät aikansa servettien reunoihin ideoita paremmasta Kauppatorista. Syntyi ehtodus nimeltä Huntu. Kantavana ajatuksena on toria kiertävä katosrakenne. Sen alapuoli on lasia, ja katoksen päällä on luonnonniitty. 


Marco Casagrande ja Raul Kallio ovat työstäneet pitkään ajatusta uudenlaisesta Turun kauppatorista. He ovat pitkäaikaisia työtovereita turkulaisessa arkkitehtitoimistossa ja molemmilla on palava kiinnostus Turun kaupunkiympäristöön ja sen toiminnallisuuteen. Yhteistyön tulos on nähtävissä näissä kuvissa.

Ehdotuksensa he ovat ristineet Hunnuksi, joka heidän mielestään kuvaa suunnitelman tavoitetta: saada torista valoisa ja suojainen tila, jolla tori saadaan paremmin kansalaisten käyttöön. Casagrande ja Kallio huomauttavat olevansa liikkeellä yksityishenkilöinä. He eivät halua ottaa suunnitelmallaan kantaa kiisteltyyn toriparkkiin. Torin nykytilaa kuvatessaan, he eivät sen sijaan säästele sanojaan.

Portaat ortodoksisen kirkon edessä toimisivat myös katsomona ja levähdyspaikkana. 
 – Se on ankea, suojaton ja kulttuurikaupunkina itseään pitävälle kaupungille täysin sopimaton, kuuluu tuomio. Suunnitelman tarkoituksena on toimia puskurina toria ympäröivien massiivisten rakennusten suuntaan ja rauhoittaa kaupunkitilan mittakaava inhimillisemmäksi ja intiimimmäksi.  Katos toimii eräänlaisena torielämää suojaavana huntuna, joka siivilöi taustalla olevat kolkot rakennukset dominoimasta ihmisen mittakaavaa.  Pinta vaakatasoon

Torin ortodoksikirkon puoleinen pää Yliopistonkadulla on nyt kaksi metriä korkeammalla kuin Börsin puoleinen pää Eerikinkadulla. Suunnitelmassa nykyinen torikansi lasketaan vaakatasoon. Kirkon eteen Yliopistonkadulle rakennetaan leveät, etelään aukeavat portaat. Ne toimivat myös kansalaisten ”katsomona” torin tapahtumiin. 

Katosta kiertää puinen laituri suoja-aitoineen ja vieressä viheriöi luonnonniitty. 

 Katosrakenne kantava ajatus

Tori ympyröidään U:n muotoisella katosrakenteella, joka aukeaa ortodoksikirkon suuntaan. Katosrakenteen alle tuleviin tiloihin voidaan sijoittaa kaikki toria tukevat toiminnot: jätehuolto, vessat, bussien ja mahdollisesti tulevan raitiotien pysäkit, aikataulut ja odotustilat, kioskit, torimyyjien huolto ja mahdollisen toriparkin hissit, portaat ja tekniikka.


Torin reunojen vanhat rakennukset puretaan. Katoksen alle mahtuu myös kahviloita, pieniä ravintoloita esimerkiksi sushibaari tai joulun aikaan kuumaviinibaari. Suurimpien kulkuaukkojen korkeus Kop-kolmion ja Wiklundin kulmissa on 4,6 metriä. Niiden kautta hoituisi torin huoltoliikenne.


  Katos tekisi tilasta suojaisamman kuin nyt. Rajatumpi toritila sopii hyvin erilaisille tapahtumille konserteille ja TPS:n seuraaville mitalijuhlille, maalailevat Casagrande ja Kallio. 

Katoksen päällä voi tarkkailla torin elämää.
Katolla niitty ja puinen laituri

Katoksen päällä, noin 4-5 metrin korkeudessa, voi kävellä puista laituria torin ympäri. Sieltä voi seurata torin elämää ja torilla järjestettäviä tapahtumia. Katolla on myös suojaava 1,2 metrin korkuinen lasikaide.Katosta kiertää hoitoa vaatimaton luonnonniitty, joka on kukka- ja heinälajeiltaan mahdollisimman kirjava. Tämä houkuttelee hyönteisiä ja lintuja keskustaan. Katolle kulku on Yliopistonkadun puolelta portaita pitkin.


Lasia ja valoa

Katos ja lasirakenteet tarjoavat sateen- ja tuulensuojan kulkijoille. Valaistus on suunniteltu tulemaan katon alapinnasta niin, että lasiosien keveys korostuu myös kauempaa katsottuna. Kuten viereinen Yliopistokadun kävelykadun pätkä, torin pinta on tässäkin suunnitelmassa talvella lämmitetty.


Hinta-arvio

Katosrakennelman (noin 4 000 m²) hinnaksi suunnittelijat arvioivat noin 10 miljoonaa euroa.
Sen alle kaavaillut lasitilat maksaisivat 2 – 2,5 miljoonaa euroa. Mikäli toriparkki toteutuu, saadaan katoksen perustukset ”ilmaiseksi”. 
Toriehdotuksen tutkimustyössä ja kuvituksessa Casagranden ja Kallion apuna olivat myös ulkomaiset nuoret arkkitehdit AdDa Zei, Jingwen Lin, Neville De Sa ja  Ondra Pchálek.

No comments: