Monday, May 11, 2015

MARCO CASAGRANDELLE KANSAINVÄLINEN ARKKITEHTUURIPALKINTO

Tiedote 11.5.2015, julkaisuvapaa


Suomalaisarkkitehdin suunnittelemasta Paracitystä on tulossa Suomen suurin puuvientihanke


Suomalainen arkkitehti Marco Casagrande, s. 1971, on saanut kansainvälisen kestävän arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun palkinnon Global Award for Sustainable Architecturen. Yhdeksättä kertaa jaetun palkinnon myöntävät UNESCO ja LOCUS Foundation, jonka taustalla on joukko säätiöitä sekä yliopistoja*. Palkinto jaettiin Pariisissa 4. toukokuuta.

Palkintoraadin perusteluiden mukaan; "Kolmannen sukupolven kaupungin teorian luonut Casagrande yhdistää taitavasti ihmistieteet, filosofian ja ympäristötieteet käytännön kokeiluihin. Casagrande on viettänyt kymmenen vuotta erilaisissa urbaaneissa työpajoissa ja yliopistoissa ympäri maailmaa. Viimeistään Taipein yliopistossa vietetty aika antoi hänelle perusteet ja välineet tehdä tutkimusta pitkällä aikavälillä."

Casagrande kertoo olevansa vaikuttunut saamastaan palkinnosta ja etenkin sen taustavoimista. "He katsovat eteenpäin ja etsivät aktiivisesti tulevaisuuden ratkaisuja ja tekijöitä. On hienoa, että he ovat valinneet minut yhdeksi heistä."
Marco Casagranden lisäksi palkinnon saivat Talcan arkkitehtuurikoulu Chilessä, arkkitehti Santiago Cirugeda / Recetas Urbanas Espanjasta, tanskalainen kaupunkisuunnittelun uudistaja Jan Gehl sekä belgialainen Rotor-toimisto. Suomesta palkintoraadissa oli mukana Arkkitehtuurimuseon Kristiina Nivari.

 

Unelmana Paracityn rakentaminen  


Marco Casagranden arkkitehtuuritoimisto Casagrande Laboratory suunnittelee parhaillaan rakennushankkeita muun muassa Pakistaniin, Japaniin, Taiwaniin ja Saudi-Arabiaan.

"Ulkomaiset toimeksiantajat arvostavat palkintoja. Kotimaassa olen kokenut, että niillä on hyvin pieni merkitys. Tietenkin ulkomailla myös tarpeet ja hankkeiden mittasuhteet ovat aivan erilaiset kuin Suomessa. Esimerkiksi Pakistanissa ei yksinkertaisesti ole energiaa, joten siellä on pakko kiinnittää huomiota rakennusten energiatehokkuuteen", Casagrande sanoo.

Casagrande Laboratoryn kärkihanke Paracity on ratkaisu luonnontuhoalueiden rakentamiseen. Paracity on kaupunkirakennejärjestelmä, kolmannen sukupolven kaupunki, jossa kaupunkilaiset itse rakentavat kotinsa, yhteisönsä ja viljelyksensä. Rakenteiden runkona käytetään Kuhmossa valmistettua ristikkäin laminoitua massiivimäntyä. Hankkeen pilotteja ollaan parhaillaan suunnittelemassa Pohjois-Fukushiman tsunamialueelle, Taipein tulvatasankoalueelle ja Pakistaniin.

"Tällä hetkellä suurin unelmani on rakentaa Paracity. Haluaisin myös, että Suomessa kaikki kaupungit rakennettaisiin jatkossa puusta. Meillä on todella kehittynyt puurakentamisteknologia. Rakenteista saadaan lujia ja jopa tulenkestäviä. Raaka-aineet kasvavat aivan nurkan takana, joten betonirakentamisessa ei ole mitään mieltä. Se pitäisi kieltää", Casagrande sanoo.

 
Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:  
Santtu Parkkonen
+358400911130
santtu@mellakkahelsinki.fi

Linkit:
*Locus-säätiö

http://locus-foundation.org/index2.htm

Casagrande Laboratory
http://paracity.fi/

Suomen arkkitehtuurimuseo
http://www.mfa.fi/

Lehdistökuvat:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/37997019/Casagrande_Highres.zip
Valokuvaaja Ville Malja mainittava kuvia julkaistaessa.

Santtu Parkkonen
santtu@mellakkahelsinki.fi
+358 400 911130
Mellakka Helsinki
PR- & viestintätoimisto
Merimiehenkatu 29, sisäpiha
00150 Helsinki
www.mellakkahelsinki.fi

No comments: