Sunday, September 6, 2015

Casagrande Laboratory rakentaa tulevaisuuden kaupungin TallinnaanAndrei Tarkovskin Stalker-elokuvan kulisseihin nousee kolmessa päivässä nelikerroksinen Paracity
 
Suomalainen arkkitehti- ja kaupunkisuunnittelutoimisto Casagrande Laboratory rakentaa 9. syyskuuta alkavaan Tallinn Architecture Biennaleen tulevaisuuden kaupungin. Kahdestatoista puumoduulista koostuva neljäkerroksinen Paracity kasataan kolmessa päivässä. Paracity rakennetaan entiseen voimalaitokseen, jossa elokuvaohjaaja Andrei Tarkovski kuvasi klassikkoelokuvaansa Stalkeria vuonna 1977. Tila on juuri kunnostettu näyttely- ja monitoimitilaksi Kultuuri Kateliksi.

"Tallinnan näyttely on siitä merkittävä, että siellä Paracity rakennetaan sillä tavalla kuin se on suunniteltu: käsityökaluilla, miestyövoimalla ja improvisoiden. Nyt ryhmä koostuu viidestätoista opiskelijasta, mutta he voisivat olla yhtä hyvin kodittomia", arkkitehti Marco Casagrande sanoo.

Kolmatta kertaa järjestettävän Tallinn Architecture Biennalin teemana on Self-Driven City. Kansainvälinen kuraattoriverkosto kutsui Casagrande Laboratoryn Paracityn mukaan arkkitehtuurin tulevaisuuteen ja urbanismiin keskittyvään TAB Labiin.

Paracity on tulva-, maanjäristys- ja katastrofialueille suunniteltu kaupunkirakennejärjestelmä, jossa asukkaat rakentavat itse kotinsa puisen rungon sisään. "Käytännössä Paracity on tilamoduuli, joka on parhaimmillaan toistuvissa tiloissa. Siitä voi tehdä asuinkerrostaloja, kouluja, päiväkoteja ja niin edelleen", Casagrande Laboratoryn tuotanto ja talousjohtaja Sauli Ylinen sanoo.

Normaalisti Paracityn kehikko on kooltaan kuusi kertaa kuusi metriä. CLT-laminoidun pilarin vahvuus on 60 senttiä. Tallinnaan nousee kehikosta pienempi versio, jonka koko on kolme kertaa kolme metriä ja pilarin paksuus 20 senttiä.

"Pienempi malli voisi olla katastrofialueen ensimmäinen pysyvä rakenne. Ensin seiniksi viritettäisiin pressut tai mitkä tahansa kankaat. Seuraavaksi seinät voisi rakentaa jätelaudasta ja kun rakennustarvikkeita alkaa taas saada niin vaikka muurata, Ylinen sanoo.

Näyttelyn jälkeen Paracityn rakenteet menevät hyötykäyttöön. "Niistä tehdään kylä Tallinnan yliopiston pihalle. Toivon, että siitä tulee avoin akateeminen runko. Paikka, jonka puitteisiin opiskelijat saavat itse tehdä tarvitsemiaan tiloja", Casagrande sanoo.

Pienemmän Paracity-kuution rakentaminen on yksinkertaista ja nopeaa. Yhdeksän neliön kehikot on suunniteltu niin, että kaksi ihmistä voi kasata ne käsityökaluilla alle tunnissa. Rakenne on kestävä, kevyt, jäykkä ja helppo kuljettaa. Yhteen merikonttiin mahtuu useita runkoja.

"Tämä on hyönteisarkkitehtuuria, jossa on kasa ukkoja ja tikkuja. Sitten se on vain toistoa. Koti nousee tunneissa, kaupunki päivässä", Casagrande sanoo.

Tallinn Architecture Biennale 9.9.-18.10.2015. 

Median on mahdollista tulla seuraamaan Paracityn rakentamista Tallinnaan 8.9.2015.  

Ilmoittautumiset, lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Santtu Parkkonen
Mellakka Helsinki
0400911130
santtu@mellakkahelsinki.fi

Linkit: 
TAB.ee
kultuurikatel.ee
casagrandelaboratory.com


Santtu Parkkonen
santtu@mellakkahelsinki.fi
+358 400 911130

Mellakka Helsinki
PR- & viestintätoimisto
Merimiehenkatu 29, sisäpiha
00150 Helsinki

www.mellakkahelsinki.fi

No comments: