Friday, May 18, 2012

HYVÄÄ ELÄMÄÄ VIIDAKOSSA


TEKSTI: Miina Karske
KUVAT: AdDa
GLORIA MAALISKUU 2012

Suomalainen arkkitehti Marco Casagrande suunnitteli Taipein vuorille taiwanilaiselle pariskunnalle talon, jossa villi luonto on lähellä ja elämä yksinkertaista. 

Ilta-aurinko laskee Tyyneen valtamereen. Sen jälkeen tilan valaisuun riittää yksi lamppu ja takka.

Marco Casagrande oli asunut Taiwanissa viidakon siimeksessä sijaitsevassa vanhassa teetehtaassa muutaman vuoden, kun varakas taiwanilainen pariskunta otti häneen yhteyttä.

Shi-Ding Chen ja Shu-Gi Bai olivat tehneet pitkät urat pankki- ja kiinteistöbisneksessä. Nyt he olivat päättäneet jäädä eläkkeelle ja muuttaa vuorilla kirsikanviljelijöiksi. Pariskunta halusi rakentaa kirsikkapuutarhan yhteyteen hulppean vapaa-ajanasunnon.

"Ehdotin heille, että aloittaisimme vaatimattomammin ja pohtisimme sitten, mitä mukavaan elämään oikeasti tarvitaan", Casagrande kertoo.

Shi-Ding Chen viettää teehetkeä vaimonsa Shu-Gi Bain kanssa. Hän on nikkaroinut oman talonsa huonekalut työmaan jätepuusta. Nykyään hän valmistaa niitä tilauksesta myös naapureille. 
Hänet tunnetaan arkkitehtipiireissä radikaalina ja haluttuna opettajana. Kansainvälisissä arkkitehtibiennaaleissa Casagrande on esitellyt hätkähdyttäviä tilataideteoksia. Suomessa muistetaan hänen ja Sami Rintala vuonna 1999 toteuttama Maaltapako-projekti, joss seipäille nostetut ladot poltettiin poroksi. Venetsian biennaleen Casagrande ja Rintala suunnittelivat vuonna 2000 60 Minute Manin, puistoksi muutetun, kakalla lastatun vanhan proomun.

Taiwaniin Casagrande oli houkutellut paikallisen arkkitehtikoulun rehtori Chen Cheng-Chen.

"Luulin hänen kolmesti lähettämäänsä kutsua nettipilaksi, kunnes tajusin, että rehtori on tosissaan", Casagrande muistelee.

Chen Cheng-Chen oli vakuuttunut siitä, että Casagrandella olisi ideoita yliteollistuneen kaupungin kehittämiseen. Casagrande kiinnostui ja lähti vierailevaksi professoriksi Tamkangin yliopistoon vuonna 2004. Nyt hän vetää omaa tutkimuskeskusta ja viettää Taiwanissa kolmanneksen vuodesta.


Arkkitehtuurin esikuvana oli virrassa seilaava laiva. Kattoterassille kipuaa yhtä helposti kuin komentosillalle. 

KUN CASAGRANDE ALKOI suunnitella Chen-housea vuonna 2006, hän oli asunut Taipeita ympäröivillä vuorilla niin kauan, että paikalliset taifuunit, tulvat ja termiitit olivat tulleet tutuiksi.

"Vuorilla luonnonilmiöt ovat niin rajuja, että niiden kanssa on turha alkaa vääntämään kättä. Vastustajan voima kannattaa yrittää kääntää tätä itseään vastaan tai ohjata ohi. Keveys ja joustavuus ovat usein tehokkaampia selviytymiskeinoja kuin järeys ja voima."

Lautojen raosta päivä paistaa sisään jopa sänkykamariin. Paikallistuulet on otettu huomioon rakennuksen sijoittelussa.
Casagrande suunnitteli Cheneille keveän betonirenkaiden päälle nostetun latomaisen rakennuksen, joka selviäisi luonnonmullistuksista kuin veden pyörteissä seilaava laiva. Hän piirsi 80 neliötä katettuja tiloja ja saman verran tuulelta suojattua terassia.

Taiwanissa on tapana rakentaa talot Kiinasta tuodusta tiilestä. Casagrande halusi kuitenkin käyttää puuta, jonka käyttö oli unohtunut japanilaisten lähdettyä saarelta.

"Mahonki on Taiwanissa jätepuuta, jota käytetään vain betonivalumuotteihin. Minä päätin jättää sen näkyviin käsittelemättömä."

Taiwanin ilmasto on niin kuuma, että rakennuksen viileyttä arvostettiin enemmän kuin lämpimyyttä. Chen-houseen ei koneellinen ilmanjäähdytys olisi sopinut. Niinpä Casagrande jätti seinät eristämättä.

Ohitse virtaavan joen viilentävä vaikutus ohjataan rakennukseen ikkunoiden aukotusta muuttelemalla. 


LÄSNÄOLO ON AINA Casagrande suunnittelun lähtökohta. Hän ei voisi kuvitellakaan piirtävänsä rakennusta valmiiksi työpöydän ääressä. Chen-housen hän hahmotteli paikan päällä vetämällä ääriviivat pöllyävään terrakottamaahan. Näin hän tutustui myös lohikäärmetuuleen.

Kasvimaalla kasvaa tuttuja kasviksia, mutta kasvuvauhti on viidakon kupeessa uskomaton. 
"Eräänä aamuna tullessamme työmaalle näky oli kuin taistelutantereelta. Rakennustelineet olivat kasa vääntyneitä teräsputkia ja betonivalumuotit kappaleina. Olimme ymmällämme. Paikallinen 80-vuotias mummeli tuli ihmettelemään hävitystä. Hänen mielestään olimme tehneet virheen ryhtyessämme rakentamaan ennen kuin olimme istuttaneet paikalle mitään. Auringon polttama paljas terrakottamaa houkutteli vuorilta kylmää ilmaa, mikä sai öisin aikaan hirmuvoimalla iskevän lohikäärmetuulen. Mummo kehotti istuttamaan paikalle nopeasti kasvavaa bambua tuulen rauhoittamiseksi. Teimme näin, ja rakentaminen edistyi sen jälkeen hyvin."

Paitsi että Casagrande haluaa tehdä suunnittelun paikan päällä, hän on mukana työmaalla rakennusvaiheessakin. Chen-housen betonivalut hän teki vaimonsa kanssa apunaan rakennuttajapariskunnan poika Frank. Kun päästiin naulauspuuhiin, herra Chenkin tahtoi mukaan. Ensimmäisestä naulanlyönnistä lähtien hän innostui niin, että naputteli lopulta kokoon koko talon ja vielä huonekalut päälle. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta onneksi oli tarkka balsapuinen pienoismalli, josta oli paljon apua.

Kattoterassilta aukeaa näkymät Tyynelle valtamerelle asti. Casagranden mukana olleet opiskelijat keksivät käyttää  kattoterassilta nousevaa savupiippua grillaamiseen.
MARCO CASAGRANDE kiittelee toimeksiantajiensa ennakkoluulottomuutta: antaa nyt projekti tuntemattomalle ulkomaalaiselle, joka pani kaikki suunnitelmat uusiksi. Chenit luopuivat luksushaaveistaan ja totetivat, että Casagrande oli oikeassa: mukavaan elämään ei tarvita paljon. Nyt he viihtyvät Chen-housessa yhden sähkölampun varassa ilman ilmastointilaitteita. Ateriat he valmistavat oman kasvimaansa kasviksilla avotulella. Saunan jälkeen on ihana pulahtaa altaaseen, jonne vesi on johdettu viereisestä joesta.

Nettiyhteyksien ansiosta osakekauppoja voi hoitaa kasvimaallakin. Lekottelulle jää harvemmin aikaa.
Ympärillä levittäytyvä viidakko suorastaan kiehuu. Apinat pitävät villiä mekkalaansa, kaskaat säksättävät ja välillä kaiken muun mölinän pysäyttää karhun karjaisu. Ankat kaakattavat pihalla. Onneksi nettiyhteys toimii viidakossakin, ja herra Chen voi käydä osakekauppaa.

Ohi virtaavan joen vesi pysäytetään hetkeksi kylpyammeeseen, jossa on ihana vilvoitella saunomisen jälkeen.
"Palkitsevinta koko projektissa on ollut nähdä asukkaiden viihtyvän, heidän rakkautensa talon synnyttämää elämäntapaa kohtaan", Casagrande sanoo. Hän on niin tyytyväinen lopputulokseen, että suunnittelee parhaillaan Karjaalle omalle perheelleen suomalaista versiota Chen-housesta.

Chen-housella ruoka valmistetaan oman tilan tuotteista: kasviksista ja hanhenmunista.

No comments: