Monday, February 10, 2014

TURKULAISARKKITEHTI SAI TILAUKSEN PAKISTANISTA

Viikon henkilö

Turun Sanomat, Islamabad
Pia HeikkiläItsemurhapommeja, talibanien hyökkäyksiä ja julmia heimosotia. Pakistanin uutisotsikot kertovat omaa karua kieltään. Mutta on olemassa toisenlainen Pakistan; nopeasti kasvava ja ulkomaisille investoinneille avoin maa, jossa ihmiset ovat aidon kiinnostuneita suomalaisesta muotoilusta ja ympäristöosaamisesta.

Tämä Pakistan kiinnostaa myös turkulaissyntyistä arkkitehtiä Marco Casagrandea.

- Ei yhtään pelota tulla tänne, päinvastoin, Pakistan on hurjan kiinnostava maa ja asiat on täällä hyvin järjestetty, Casagrande sanoo.

Casagrande on Islamabadissa toista kertaa, tällä reissulla allekirjoittamassa sopimusta Pakistanin teknologiayliopiston NUST:n kanssa tiede ja teknologiapuiston suunnittelusta.

Kyseessä on merkittävä sopimus Casagrandelle ja turkulaiselle partneriarkkitehtitoimisto Haromalle. Projekti on päänavaus suomalaiselle suunnittelulle Pakistanissa ja se tulee toimimaan suomalaisen ympäristöteknologian työnnäytteenä Etelä-Aasiassa.

- Pakistanin valtion rahoittama projekti tehdään kokonaan suomalaisesta puumateriaalista, koska ympäristöystävällisyys oli yksi tärkeitä vaatimuksia, Casagrande kertoo.

Pakistanin valtiolle on tärkeää, että projektin toimittaja on tunnettu cleantech-osaamisestaan.

- Pieni Suomi on cleantechin suurvalta ja meillä on tällä alalla paljon vientipotentiaalia, Casagrande uskoo.

Rakennusmateriaalina tullaan käyttämään laminoitua puuelementtiä, joka toimitetaan Suomesta. Rakennukset pystytetään eri paikallisten toimijoiden voimin.

- Viemme Pakistaniin projektin mukana myös vihreän rakentamisen tietotaitoa ja koulutamme rakentajat projektin yhteydessä, hän sanoo.

MAANJÄRISTYSTÄ KESTÄVÄÄ PUUTA

Pakistaniin vietävä puu on Casagranden mukaan maanjäristystä kestävä ja soveltuu hyvin Pakistanin vaativaan ilmanalaan. Lisäksi suomalainen puuteknologia on maailman huippuluokkaa.

- Olen positiivisesti yllättynyt, että pakistanilaiset haluavat ottaa rohkean askeleen vihreämpään rakentamiseen.

Kyseessä on mittava projekti, joka valmistuu viiden vuoden kuluessa. Casagrande kumppaneineen kasvaa Aasiassa vauhdilla, sillä suomalaiselle arkkitehtiosaamiselle on maailmalla kysyntää.

Yritys esittelee vielä tässä kuussa Kiinassa kokonaista kaupunkisuunnitteluprojektia, joka perustuu kestävään suunnitteluun.

Casagrande pakkaa Islamabadissa laukkujaan jo seuraavalle lennolle suuntanaan Dubai ja sieltä matka jatkuu edelleen Amerikkaan.

No comments: