Monday, June 14, 2010

Stalkerin tekijä visioi Venäjää

Boris Strugatskin kuva tulevaisuudesta tarjoaa vain vähän toivoa

Boris ja Akadin Strugatskin romaaniin perustuvassa, Andrei Tarkovskin ohjaamassa elokuvassa Stalker (Aleksandr Kaidanovski) johdattaa ihmisiä kielletylle Vyöhykkeelle.

Venäjä syöksyy vallankumouksesta energiakriisiin kahdessakymmenessä vuodessa.

Kaikki alkaa lupaavasti.

Yhä suurempi osa venäläisistä on kieltäytynyt sulattamasta kaikkialle levittäytyvää korruptiota, loputonta pikkuvirkamiesten harjoittamaa kyykytystä ja sananvapauden rajoittamista.

Presidentti Dimitri Medvedevin ja pääministeri Vladimir Putinin tandemjohto hajoaa. Medvedevin hokema mantra Venäjän modernisaatiosta on osoittautunut tyhjäksi puheeksi, koska uudistusten kohteeksi on voinut päästä vain talous, ei poliittinen järjestelmä.

"Viiden tai kymmenen vuoden päästä alkaa seuraava perestroika, vallankumous", uskoo pietarilainen fantasia- ja tieteiskirjailija Boris Strugatski.

"Ilmestyy uus Gorbatsov tai Jeltsin, muutoksen tuulet puhaltavat, uusi perestroika puhkeaa - tällä kerta tien tukkeena ei vain enää makaa kommunistinen puolue, vaan kaikkivoipa byrokratia."

Helsingin Sanomat pyysi kirjailijaa tekemään aikaharppauksen Venäjän tulevaisuuteen. Strugatski suostui, mutta antaa haastatteluja ainoastaan sähköpostitse. Valokuvaan hän ei halua.

"Vihaan kuvaamista", hän kirjoittaa.

NEUVOSTOAIKANA Boris Strugatski loi yhdessä veljensä Arkadin (1925-1991) kanssa utopistisia maailmoja, joihin parivaljakko ujutti myös yhteiskuntakritiikkiä. Heidän kuuluisin teoksensa on suomennettu nimellä Stalker, huviretki tienpientareelle, joka tunnetaan Andrei Tarkovskin elokuvaohjauksesta.

Nykyisin Boris Strugatski, 76, on aktiivinen vallanpitäjien kritisoija. Kaunokirjallisuutta hän ei enää julkaise. Viime vuonna hän kävi oppositiolehti Novaja Gazetassa öljy-yhtiö Jukosin entisen johtajan ja vankilassa istuvan Mihail Hodorkovskin kanssa kirjeenvaihtoa tulevaisuudenvisioistaan.

Niissä, kuten tällä aikamatkallakin, on toiveikkuutta vain ripaus.

ALKAA ITSEVALTIUDEN JA SÄÄNNÖSTELYKORTTIEN AIKAKAUSI. DEMOKRATIALLE JÄTETÄÄN HYVÄSTIT.

KUINKA vallankumoukseen sitten päädytään?

Strugatskin milelestä ihmiset lopulta ymmärtävät, että nykyjärjestelmä johtaa umpikujaan.

Ensin tuhannet nousevat vastarintaan ja lähtevät kaduille. Sadattuhannet kiinnostuvat politiikasta.

"Ja tietenkin kaikki lakkaavat tekemästä töitä."

Uutta Jeltsiniä tai Gorbasovia hän ei halua nimetä.

"Vielä äsken he olivat mitättömyyksiä, eikä heitä tuntenut kukaan, mutta sitten jotain tapahtuu...kuluu viikko tai kaksi...ja sadattuhannet huutavat heidän nimeään aukioilla."

STRUGATSKILLA on perspektiiviä puhua. Hän muistaa myös, millaista oli elää läpi neuvostoajan tiukimpien sensuurin vuosien.

Vaikka sananvapauden suhteen Venäjällä asiat eivät olekaan täydellisesti, ei tilannetta voi edes verrata Stalinin "jäähelvettiin", Strugatski kirjoittaa.

"On täysin liberaaleja oppositiolehtiä, radiokanavia, jopa tv-kanavia."

MUTTA MITÄ tapahtuu, kun kymmenen vuoden päästä kansa on noussut vastarintaan ja Venäjän poliittista järjestelmää muotoillaan uudelleen demokraattisten perusteiden mukaiseksi?

Poliittisten vapauksien aikakautta kestää kymmenen vuoden ajan.

"Sitten alkaa energiakriisi. Maailma (koko maailma, ei vain Venäjä) heittäytyy pari sataa vuotta ajassa taaksepäin", Strugatski kuvaa.

ALKAA itsevaltiuden ja säännöstelykorttien aikakausi. Demokratialle jätetään hyvästit.

Se ei kuitenkaan ole ihmiskunnan tuho, vaan ainoastaan yltäkylläisesti eläneen väestönosan loppu.

"Ihmiskunta vain jarruttaa vauhtiaan."

PROFIILI
Arkadi ja Boris Strugatski

Stalkerin isä lähti oppositioon

BORIS STRUGATSKI, 77, on suosituimpia ja käännetyimpiä neuvostoajan tieteiskirjailijoita. Yhdessä veljensä Arkadi Strugatskin kanssa hän loi laajan kaunokirjallisen tuotannon, josta on suomennettu muun muassa Stalker - huviretki tienpientareelle, Miljardi vuotta ennen maailmanloppua ja kommunistista järjestelmää pilkkaava Hankalaa olla jumala.

Näistä tunnetuin on Stalker, jota elokuvaohjaaja Andrei Tarkovski käytti perustana samannimiselle elokuvalleen. Se ei ole tiukan uskollinen kirjan tarinalle. Avaruudesta saapuneiden vieraiden jälkeensä jättämä, vaarallinen mutta puoleensavetävä Vyöhyke on kuitenkin Tarkovskillakin pääosassa.

Strugatskien Stalker on viinaanmenevä kansanmies Redrick Shoehart, joka tekee rahakkaita ryöstöretkiä tiukasti vartioidulle Vyöhykkeelle.

Jos Tarkovski kuvaa unen ja valveen rajamailla liikkuvaa matkaa ihmisen alitajuntaan, Strugatskeilla luonnonlakeja vääristävän Vyöhykkeen vaikutus siellä käyviin ihmisiin on varsin konkreettinen. Shoehartin tytär Marakatti on mutantti, jolla on eläimen kuono, käpälät ja turkki.

Veljensä kuoltua 1991 Boris Strugatski kirjoitti kaksi romaania, mutta lopetti sen jälkeen kaunokirjallisuuden kirjoittamisen. Hän ottaa aktiivisesti kantaa politiikkaan ja yhteiskunnallisiin aiheisiin ja arvostelee nykyhallintoa ahkerasti lähinnä demokraattisen opposition lehdissä.

Koulutukseltaan hän on astronomi.

Strugatskien kirjoista tehdään edelleen elokuvia. Viimeisin on Fjodor Bondartsukin ohjaama, ristiriitaisen vastaanoton saanut Asuttu saari (Obitajemyj ostrov).

Strugatski itse pitää Stalkerin filmatisointia onnistuneimpana.

Anneli Ahonen Helsingin Sanomissa 27.4.2010




No comments: