Wednesday, October 2, 2013

Marco Casagrande


Marco Casagrande je finski arhitekta, rođen 1971. u gradu Turku , u Finskoj . Diplomirao je na Univerzitetu u Helsinkiju, na Tehnološkom fakultetu, na odseku za arhitekturu 2001 . godine. Od ranih faza tokom svoje karijere, Casagrande počinje kombinovati arhitekturu sa drugim disciplinama i oblastima umetnosti i nauke, nizom projekata ekološki osveštenih arhitektonskih instalacija u celom svetu.

Njegovi najpoznatiji projekti, često su publikovani, i više puta izlagani. Izlagao je na tri Bijenala arhitekture u Veneciji (2000, 2004, 2006), na Bijenalu u Havani 2000., Bijenalu u Firenci 2001., Trijenalu u Jokohami 2001., Bijenalu u Montralu, 2002., Bijenalu u Portoriku 2002., Demeter Hokaidu 2002., na Aljaska Dizajn Forumu, 2003., Trijenalu Echigo – Tsumari 2003., na izložbi “Taipei u pokretu” 2004., na Bijenalu Arhitekture u Londonu 2004., na Sensoria u Melburnu 2004., na Tajvanskom Design Expo-u 2005., na Urban Flashes Mumbai 2006., na 7-ELEVEN City 2007, na Svetskom Festivalu Arhitekture WAF 2009. u Barseloni, zatim, na Hong Kong & Shenzhen Bi-City Bijenalu 2009., u Victoria & Albert Muzeju 2010., itd.

Njegovi radovi su nagrađeni u Architectural Review’s Emerging Architecture 2009., nagradom Borromini 2000., nagradom Mies van der Rohe 2001., nagradom Lorenzo Il Magnifico 2001., nagradom La Nuit Du Livre 2006., nagradom World Architecture Community 2009., nagradom Svetskog Festivala Arhitekture WAF 2009., nagradom Architectural Review House 2010., i nagradom na konkursu World Architecture Community Awards 2010.godine.
Casagrande-ovi radovi i predavanja kreću se u opsegu između arhitekture, urbanizma, dizajna, zaštite okoline, nauke, umetnosti i ekologije, i sjedinjuju se u arhitektonsko razmišaljanje «commedia dell'architettura», široku viziju izgradnje ljudskog okruženja vezanu za društvenu i ekološku svest. Ne postoje druge stvarnosti osim stvarnosti prirode. Marco Casagrande smatra kako arhitektonsko projektovanje samo tumači i reinterpretira ono što je priroda osmislila i emitovala.
Casagrande predaje na brojnim Univerzitetima od 2000.godine, uključujući Tadao Ando Tokyo University, Laboratory Aalto University , Helsinški Univerzitet za umetnost i dizajn, i Bergen School of Architecture . Bio je gostujući professor na Tajvanskom Univerzitetu Tamkang u periodu od 2004. do 2008. , a trenutno radi samosltalno u multidisciplinarnom istraživačkom centru Ruin Academy u Taipei-ju, u saradnji sa Aalto Univerzitetom i centrom za održive globalne tehnologije.

Casagrande gradove posmatra kao složene energetske organizme, u kojima se preklapaju različiti slojevi energetskih tokova, koji određuju aktivnosti građana i razvoj grada. Sjedinjavanjem ekologije i urbanog dizajna, Casagrande razvija metode uredne manipulacije gradskih energetskih tokova u cilju stvaranja ekološki održivog urbanog razvoja prema tzv. Gradu treće generacije. Teorija o gradu treće generacije sagledva grad budućnosti kao propast industrijskog grada, organsku mašinu uništene prirode, uključuje ljudske prirode i urbanu akupunkturu kao račvanje arhitektonske manipulacije kolektivnim intelektom grada.Na grad se gleda kao višedimenzionalni organizam, osetljive energije i životne sredine. Cilj urbane akupunkture je kontakt sa prirodom. Osetljivost i razumevanje energije proizilazi iz kolektivnog chi, ispod vizuelnih obrisa grada, i reaguje na žarište tog chi-ja. Arhitektura je u poziciji da stvara akupunkturne igle za urbani chi, a korov može prodreti i kroz najmanje pukotine na asfaltu, i na kraju slomiti grad. Urbana akupunktura je korov, i akupunkturna tačka je pukotina. Mogućnosti uticaja su globalne, povezuju ljudsku prirodu kao deo prirode. Teorija otvara vrata za nekontrolisane kreativnosti i slobodne ideje. Ruševina je nešto što je čovek stvorio da postane deo prirode.
Marco Casagrande je osnivač i rukovodilac Casagrande Laboratory, (od 2003.), internacionalnog arhietktonskog studija sa središtem u Finskoj; i bivši je suvlasnik studija Casagrande& Rintala (od 1999. do 2003.godine), koji je vodio sa Sami Rintalom, predavačem Konferencije Blok 2011.godine.

Neki od njegovih najznačajnijih projekata su:


No comments: