Monday, September 22, 2014

Framtidens former for hem och slum



Fin finländsk formgivning i såväl design för hemmet som framtida koncept för kåkstäder och slum. 

Habitare är samtidigt en mässa med mer vardagliga saker som soffor och sängar, bord och stolar. 

Uppstickaren på årets Habitare är obestridligen en finländsk innovation, konceptet Paracity som kan ersätta slum och kåkstäder och fungera i katastrofområde. Principen är att stapla jättelika ihåliga kuber på och bredvid varandra. Varje kub mäter sex gånger sex meter och utgör stommen till en konstruktion som ska bli världens största trähus. En enda kub jämte en miniatyrmodell blir något av ett dragplåster på avdelningen Ahead som är den sektor där man visar nytänk, nya former och nyaste nytt inom design. 


- Idén är precis så enkel som den ser ut. Man staplar moduler på och bredvid varandra, installerar väggar, dörrar och fönster och skapar ramarna för ett hem. Lite som at leka med lego, fast större. Och när man fogar ihop tillracklight många moduler är resultatet en fungerande framtidsstad för upp till 25000 invånare. Arbetet är redan i gång i Taiwan, berättar arkitekten bakom innovationen, finländaren Marco Casagrande. 


Det allra första Paracity-samhället uppförs på en ö mitt i en förorenad flod i Taipei. Följande projekt är planerat till norra Fukushima där en fiskarby ödelades av tsunamin för några år sedan. 


- Och utanför Indonesiens huvudstad Jakarta ska modulerna bilda en anständig ersättare till slummen där det bor folk som lever på att sortera sopor och avfall. Åtminstone kan konceptet skapa förutsättningar för drägligare livbetingelser, tilllägger han. Paracity går lika bra att tillämpa om man vill ergjuda alternativ till kåkstäder i korrugerad plåt och papp. Golvytan är 32 kvadratmeter men genom att bygga loft blir boendeytan större, och ingenting hindrar att en familj förfogar över flera kuber. 


Kostnaderna för en kub rör sig kring 15 000 euro, och Casagrande berättar att transportlogistiken är sund för att man sammanfogar beståndsdelarna först på plats. Modulerna står pall för översvämningar och jordbävningar och är dessutom brandsäkra. Materialet är crosslaminerade tall- eller granbalkar som tillverkas på en fabrik i Kuhmo. Produkten är till hundra procent finsk och förhoppningen är samtidigt att ta finsk trävaruexport till en ny högre hightech-nivå. 

TEXT: Nina Weckström
FOTO: Leif Weckström

No comments: