Wednesday, June 17, 2009

Talo Chen
C-Laboratorio
Sanzhi, Taiwan

Viime yönä näin unessa hirvittävän myrskyn. Se riisti rakennustelineet paikoiltaan ja repi irti rautaiset liitokset. Kuitenkin, mikä oli puusta taipui ja säilyi.
- Bertholt Brecht


Talo on rakennettu vanhalle japanilaiselle kirsikkafarmille Pohjois-Taiwanin Datun vuoristoon. Se on suunniteltu alukseksi, jonka tulee selvitä vaativissa tuuli-, tulva- ja kuumuusoloissa. Rakennus on tikku, joka on nostettu maanpinnan yläpuolelle, jotta tulvavedet pääsevät virtaamaan vapaasti sen alta.

Sisä- ja ulkotilat rytmittyvät talon keskiakseliin. Pienempi märkätilaosa, jossa sijaitsevat keittiö, kylpyhuone ja sauna, tukee päärakennusta polynesialaisen kanootin tapaan toistuvien taifuunien ja maanjäristysten aikana.

Talossa on luonnonmukainen ilmanvaihto, joka sieppaa Datunjoen synnyttämiä tuulia ja talon eteläpuolelle kaivetun lammen viilentämiä ilmavirtauksia. Tiilestä tehtyä avotakkaa käytetään teen keittämiseen sekä lämmitykseen talviaikaan.

Talo ei ole vahva eikä raskas, vaan heikko ja joustava. Sei ei sulje ympäristöään ulos, mutta antaa maanviljelijöille heidän tarvitsemansa suojan.

Halusin rakentaa talo Chenistä raunion, jossa ihmisen tekemästä on tullut osa luontoa.

Marco Casagrande, arkkitehti

PUU 2 / 2009Profiili
Marco Casagrande
s. 1971
arkkitehti, TKK 1999
professori, Tamkang yliopiston arkkitehtiosasto, Taiwan 2004 -

Marco Casagrande yhdistelee teoksissaan poikkitieteellisesti arkkitehtuuria, ympäristötaidetta sekä kaupunkisuunnittelua. Hän toimii C-Laboratoryssa, jonka työt ovat keskittyneet ekologiseen kaupunkisuunnitteluun ja kolmannen sukupolven kaupungin teoriaan.

Casagrande on opettanut arkkitehtuuria, taidetta ja ympäristötekniikkaa yliopistoissa, ja hänen teoksiaan on ollut esillä kymmenissä näyttelyissä ja julkaisuissa eri puolilla maailmaa. Nykyisin hän toimii professorina Taiwanissa sekä suunnittelijana eri puolilla maailmaa.

No comments: