Wednesday, January 5, 2011

"Vanhakaupunki" Turunkin vetonaulaksi

Anne-Marget Niemi

Kaikkein viehättävimmissä Euroopan kaupungeissa on ns. vanhakaupunki, kaupunginosa kapeine kujineen, pikku kahviloineen ja erikoisliikkeineen. Tosin Tukholman ”Gamla Stanin” liikkeet ovat viime vuosina tasoltaan laskeneet roimasti. Siellä on kuitenkin vielä Mode Rosa, hattukauppa, jonka modisti Rosa Langer perusti 1940 ja piti sitä itse 68 vuotta. Monet meistä asiakkaista muistavat Rosan kirjoittamat laput ikkunaan, kuten muistutuksia siitä, että ”hatut ovat taas muodissa” ja kuvia kuningasperheestä Mode Rosasta ostettuine hattuineen. Muutama vuosi sitten Rosa oli jättänyt lapun ovelle, jossa hän pahoitteli sitä, että hänen myyjänsä oli kuollut 80-vuotiaana ja kun hän nyt hoitaa yksin putiikkia, hän joutuu välillä käymään asioilla ja sulkemaan kaupan siksi aikaa. Vuonna 2008 Rosa luovutti putiikkinsa jälkipolvilleen ja tänään Mode Rosa on tyylikäs liike, jolla on omat nettisivut, mutta jotain ainutlaatuista lähti Rosan mukana.

Turun Sanomissa (30.12.10) Marco Casagrande ehdotti Suurtorin yhdistämistä ja Tuomiokirkon ympäristön rauhoittamista yksityiseltä liikenteeltä. Varsin mielenkiintoisessa visiossa liikuttaisiin raitiovaunulla satamasta yliopistolle Kauppatorin ja Suurtorin kautta. Tällä idealla saisimme Turkuun ”vanhankaupungin”. Tukholman 1200-luvulta peräisin oleva vanha kaupunki rakennettiin linnoituksen ympärille ja on se ydin, jonka ympärille kaupunki levisi. Turunkin keskiaikaisella torilla olisi mukava istua kahvikupposen kanssa ja ihailla kirkkoa, kuten monien eurooppalaisten vanhojen kirkkojen edessä olevilla aukioilla tehdään.

Sporalla Turun Vanhalle Suurtorille. Casagrande Laboratorio 2010

Tunnelmalliseksi vanhat kaupunginosat tekevät puutalot ja kapeat kujat, pienet ravintolat ja kahvilat, jotka usein ovat perheyrityksiä. Saisimme tuollaisen kaupunginosan Tuomiokirkon ympärille, mikäli Casagranden ehdotus toteutuisi ja liikenteelliset ongelmat pystyttäisiin ratkaisemaan. Tuomiokirkon kummallekin puolelle pitäisi silloin saada vetovoimaisia kohteita. Nyt siellä on Sibelius-museo ja sen lähellä hurmaava Mansikkapaikka-kahvila ja toisella puolen kirkkoaukiota Suurtorin tuntumassa Brinkkalan sisäpihan designliikkeet ja Kirjakahvila ja Taidelainaamo. Kaikki siellä nyt olevat kohteet ovat todellisia helmiä, joita tulee arvokkaasti täydentämään kohta valmistuva Pinella.

*Kirjoittaja on Turku Touringin matkailujohtaja
* Artikkeli on julkaistu Turun Sanomissa 5.1.2011

No comments: